Program de nutriție pentru anorexici
300,00 lei
*După consultația inițială, în funcție de patologie, se discută programul potrivit pentru dumneavoastră.
Nutriția pentru persoane care suferă de anorexie
Anorexia – Tulburarea alimentară sau boală psihologică?
Tulburările alimentare pot să afecteze în mod grav viața unei persoane, ajugându-se în cazuri în care se poate și deceda ca urmare a unei astfel de tulburări. Anorexia, la fel ca și bulimia, este o boală psihologică care afectează persoana, determinând-o să consume un aport alimentar redus și în general să depună un efort fizic mare pentru a arăta într-un anumit fel. Alimentația ajunge o obsesie, iar infometarea este de obicei preferată.
Cauze ale anorexiei
Fiind o boală psihologică, cauzele tulburărilor anorexice sunt diferite de la pacient la pacient, însă există și anumite cauze recurente, precum:
- Factorii genetici. Aceștia pot să crească predispoziția la apariția tulburărilor alimentare precum anorexia și bulimia într-o măsură semnificativă;
- În special grupurile din care pacientul face parte, pornind de la familie, prieteni, loc de muncă. Interacțiunile și presiunile sociale pot să aibă ca rezultat astfel de tulburări;
- Istoric de tulburări psihologice în familie;
- Istoric traumatic sau abuzuri în familie.
Simptome ale anorexiei
Simptomele diferă semnificativ de la pacient la pacient, însă, pentru ca o persoană să fie diagnosticată cu această tulburare în general trebuie să prezinte următoarele trăsături:
Comportamentale:
- Stil alimentar nesănătos (săritul peste mese, evitarea anumitor tipuri de alimente, foarte calorice de obicei, consumul excesiv de lichide);
- Exerciții fizice extreme și foarte dese;
- Obsedarea cu alimentele și ce anume se pregătește la masă;
- Evitarea luării mesei în oraș sau cu prietenii și familia.
Fizice:
- Oboseală;
- Migrene frecvente, amețeli, leșin;
- Fluctuații ale greutății;
- Pierderea sau întârzierea cicluclui menstrual pentru femei.
În general, anorexia nervoasă este mai des întâlnită la femei și fete, însă se poate observa faptul că, în ultimul timp și foarte mulți bărbați suferă de această tulburare. Motivele sunt diverse, însă, de cele mai multe ori predispoziția genetică și presiunea socială sunt cauzele principale.
Este foarte importantă depistarea la timp și tratarea adecvată în funcție de istoricul alimentar al pacientului. Aici, rolul nutriționistului este unul central. Acesta trebuie să fie capabil să realizeze un plan alimentar împreuna cu pacientul. Planul trebuie să fie flexibil, dar echilibrat și să asigure, ăn primul stadiu, revenirea la o greutate normală.
Cum genstionăm diagnosticul de anorexie nervoasă?
Prima etapă după primirea diagnosticului, în cele mai multe situații, este încercarea de a readuce pacientul la o greutate normală, astfel încât viața pacientului să nu mai fie în pericol.
Ulterior se încearcă lucrarea cu pacientul, printr-un dialog deschis pentru a realiza un plan alimentar care să poată să fie respectat de către pacient. Este nevoie de foarte multă răbdare și atenție, motiv pentru care acordăm foarte multă prioritate pacienților noștri care suferă de o astfel de tulburare. În funcție de gravitatea cazului, pacientul o să trebuiască să fie sub observația unui medic psihiatru, a unui psiholog, dar și nutriționist. Aceștia pot să îndrume pacientul pentru ca putea să-ți continue din nou viața în mod normal.
Procesul de revenire este, deseori, întâmpinat de obstacole, în special datorită lipsei motivației din partea pacienților. Alege-ne pe noi și împreună vom reuși!
Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.