Program nutriție pentru diabetici
300,00 lei
*După consultația inițială, în funcție de patologie, se discută programul potrivit pentru dumneavoastră.
Ce este diabetul zaharat?
Pacienții care suferă de diabet au o concentrație de glucoză mult prea mare în sânge. Cu toate că această boală este conică și necesită implicare susținută, atât din partea pacientului cât și a medicului și a nutriționistului, ea poate să fie ținută sub control. Simplist vorbind, organismul sănătos transformă alimentele ingerate în glucoză. Ulterior, această glucoză este transportată de către insulină în toate celulele organismului. Aici ea este folosită pentru energie sau este reținută pentru a fi folosită ulterior. Organismul persoanele care suferă de diabet nu reușesc să producă sau să ulizeze corect insulina.
Există 2 tipuri de diabet:
- Diabet de tip 1 se manifestă cu predilecție asupra persoanelor tinere, aflate până-n vârsta de 35 de ani. Acesta este o boală imună, persoanele având o rezistență la insulină. Anticorpii atacă o parte a propriului organism. În cazul acestui tip de diabet. el nu poate să fie vindecat complet, însă printr-o serie de măsuri, se poate ține cu ușurință sub control;
- Diabet de tip 2 este reprezentat prin rezistența corpului la insulină. Pancreasul produce insulina necesară, însă corpul nu reușește să o folosească corect. Acest tip de diabet poate să fie tratat, iar rezistența la insulină să fie îmbunătățită prin crearea unui stil de viață sănătos.
În ambele tipuri de diabet, alimentația este esențială pentru a reduce efectele negative ale bolii și ameliorarea acesteia pe termen lung.
Sfaturi nutriționonale pentru pacenții cu diabet zaharat
Atât la diabetul de tip 1, caât și al cel de tip 2, alimentația și stilul de viață reprezintă un aspect esențial. În special la diabetul de tip 2, în funcție de vărstă, momentul depistării bolii, alimentația poate să fie un factor decisiv în evoluția bolii. Astfel, pacienții care suferă de acest tip de boală, în general trebuie să:
- acorde o atenție suplimentară la alimentele pe care le consumă. Este esențială monitorizarea alimentelor bogate în carbohidrați pentru a reduce aportul de glucide prezente în sânge;
- reducerea greutății corporale, pentru a micșora cantitatea de grăsime viscerală existentă, în special la nivelul abdomenului;
- se recomandă adoptarea unui stil alimentar, bazat în special pe plante și evitarea consumului de alimente animale.
- reducerea consumului de băuturi alcoolice;
- consumarea băuturilor și sucurilor care conțin îndulcitori, nu zahăr adăugat;
- evitarea consumului de carbohidrați proveniți din făină albă și alegerea făinii integrale și alte surse de carbohidrați precum: legume, orez, cartofi.
Importanța prevenției diabetului
În cazul diabetului zaharat de tip 1, acesta nu poate să fie prevenit, întrucât nu sunt încă cunoscute cu exactitate cauzele sale. Totuși în cazul diabetul de tip 2, fiind cel mai răspândit, el poate să fie într-o oarecare măsură să fie prevenit. Acesta este de obicei detectat la persoane care au o greutate corporală mult prea mare și suferă de obezitate.
Având, de obicei grăsime viscerală, prezentă în jurul abdomenului, acoperind principalele organe. Principalele acțiuni preventive sunt:
- menținerea unui stil de viață activ;
- evitarea exceselor alimentare și adoptarea uni stil de viață echilibrat:
- menținerea greutății optime.
În cazul în care suferiți de diabet zaharat sau doar doriți sfaturi pentru a preveni apariția acestuia, recomandăm consultul unui nutriționist. Acesta, în funcție de nevoile dvs. o să realizeze un plan alimentar în care să includă sau, după caz, să excludă alimentele din dietă fără ca dvs. să fiți nevoit să renunțați complet la stilul de viață pe care îl aveți în momentul de față.
Numai clienții autentificați care au cumpărat acest produs pot lăsa o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.